25/06/2020

Regionale Refereeravond KNO-heelkunde

Regionale Refereeravond KNO-heelkunde

Geachte collega' s,

 

Hierbij willen wij u graag uitnodigen voor de volgende refereeravond die zal plaatsvinden op donderdag 25 juni 2020 om 20.00u middels een webinar.

 
Programma:
20.00u - 22.00u: Webinar + mogelijkheid tot het stellen van vragen
 

Thema: obstructieve slaapapneu (OSA)

De rol van de KNO-arts in de aanpak van obstructieve slaapapneu (OSA) door drs. J.M.J.A.A. Straetmans, KNO-arts, hoofd-halsoncologisch chirurg verbonden aan Zuyderland Medisch Centrum.

Obstructieve slaapapneu (OSA) is de meest voorkomende slaapgerelateerde ademhalingsstoornis met een wereldwijd gezondheidsrisico. Bij OSA leidt herhaalde collaps van de bovenste luchtweg tijdens de slaap tot intermitterende hypoxie en frequente arousals. De prevalentie in Nederland ligt mogelijk vele malen hoger dan het aantal gediagnosticeerde OSA-patiënten en lijkt toe te nemen door de stijgende prevalentie van obesitas. Diagnostiek gericht op de identificatie en juiste kwalificatie van de OSA-patiënt is daarom belangrijk met het oog op de mogelijke gezondheidsrisico's bij uitblijven van behandeling, zoals een verhoogd cardiovasculair risico, neurocognitieve achteruitgang, verhoogde incidentie van diabetes en metabool syndroom.

In de meeste Nederlandse ziekenhuizen wordt de klinische presentatie van OSA en de bovengenoemde risicofactoren vaak multidisciplinair aangepakt. De KNO-arts speelt hierbij een centrale rol. De diagnostische uitwerking vanaf het eerste polikliniekbezoek tot aan de therapeutische besluitvorming wordt besproken, evenals het huidige chirurgische therapeutische aanbod voor de veelal CPAP- en/of MRA-intolerante patiënten.

Met vriendelijke groet, namens prof. dr. B. Kremer,

Dr. M. Lacko
KNO-arts

 

Accreditatie

Deelname aan de Regionale Refereeravond wordt met 2 punten geaccrediteerd de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied.

 

https://kno.formstack.com/forms/regionale_refereeravond_kno_26maart2020
Aanmelden kan tot 18/06/2020

 

Informatie

ester.paquay@mumc.nl