Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Agenda

Regionale Refereeravond KNO-heelkunde

24 juni

Hierbij willen wij u graag uitnodigen voor de volgende refereeravond die zal plaatsvinden op donderdag 24 juni 2021 van 20.00u - 22.00u middels een Webinar.

Programma:

Thema 

Protocol CI en MRI

Milou van Orsouw, AIOS KNO, MUMC+

Het is 14 uur ’s middags, u bent net van start met u middag poli en loopt nog mooi op schema. De telefoon rinkelt en u wordt gebeld door de neuroloog met de vraag of bij zijn patiënt, cochleair implantaat (CI) dragend, een MRI scan mag worden verricht.

Weet u het antwoord?

Op 20 december 2019 werd in het MUMC+ bij de 1000ste patiënt CI geplaatst. Jaarlijks worden in totaal in Nederland ongeveer 550 CI’s  geplaatst. Deze patiënten, kinderen en volwassenen, zullen nadien op verschillende plekken en door verscheidene specialisten worden gezien. Bovenstaande situatie zal u daarom niet vreemd voorkomen.

Niet alleen het aantal CI’s neemt toe, ook zijn er meer merken en modellen gekomen. Allemaal met eigen spelregels. Omdat technieken verbeteren is op de vraag of een CI in de MRI kan niet meer eenvoudig met ‘nee’ of ‘nee, liever niet’ te antwoorden. Er moet per model gekeken worden of het CI MRI compatibel is en of hiervoor voorzorgsmaatregelen dienen te worden genomen. Daarnaast moet gekeken worden of de artefacten van het CI problemen geven voor de indicatie voor de scan. 

Om op een verantwoorde wijze MRI-scans te kunnen maken bij CI-patiënten met een goede indicatie wordt tijdens deze refereeravond ingegaan op de verschillende CI-modellen en hun MRI compatibiliteit. Wij zullen een voorstel voor een protocol met u bespreken waarin u eenvoudig kunt terugvinden of een MRI-scan verantwoord kan worden uitgevoerd, onder welke voorwaarden en op welke locatie.

We zien u graag op 24 juni!

Met vriendelijke groet, namens prof. dr. B. Kremer
Dr. S. van Weert 
KNO-arts

Accreditatie

Deelname aan de Regionale Refereeravond wordt met 2 punten geaccrediteerd de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied.

Aanmelden kan tot 21/06/2021

aanmelden

Informatie

belinda.stevens@mumc.nl

Sluit de enquête