Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Bij een tumor in het hoofd-halsgebied zijn meerdere behandelingen mogelijk. Welke behandeling voor u het beste is, is veelal afhankelijk van de diagnose, het stadium van de ziekte en uw persoonlijke situatie.

Behandelplan
Als het team concludeert dat u een kwaadaardige tumor heeft, dan zijn er meerdere behandelopties mogelijk. Dat kan een operatie en/of radiotherapie worden, al dan niet in combinatie met chemotherapie.

Laserbehandeling
Bij een kleine tumor wordt een laserbehandeling toegepast. Met behulp van een bepaald soort lichtstralen (CO2 laser) kan de tumor worden verwijderd. Deze laserbehandeling vindt plaats onder narcose. De duur van behandeling is afhankelijk van de omvang van de tumor en is ongeveer ½ tot 2 uur. Voor deze behandeling wordt u een tot drie dagen opgenomen.
Gedurende de eerste dagen na de behandeling mag u niet praten. Er kunnen slik- en pijnklachten optreden, maar deze zijn meestal tijdelijk, in enkele gevallen echter wel gedurende enkele weken gering aanwezig. U kunt wel last hebben van heesheid maar die zal ook na enige weken afnemen.

Commando-Operatie
Wanneer de tumor in de mond of keel erg klein is, kan deze meestal makkelijk via de mond worden verwijderd. Is de tumor groot dan wordt de onderlip en onderkaak gespleten om beter bij de tumor te komen, een zogenaamde commando-operatie. De plaats waar de tumor wordt verwijderd, wordt zo nodig tijdens de operatie gereconstrueerd met een stukje weefsel uit de arm, borst, bovenbeen of rug. www.kanker.nl
U blijft ongeveer één tot drie weken in het MUMC+ opgenomen. Indien dit nodig is, kan een wijkverpleegkundige u daarna thuis komen helpen met het verwisselen van verband of andere praktische zaken.

Tracheotomie
Als gevolg van de operatie of de tumor zelf kan een zwelling in het mond-keelgebied ontstaan. Daardoor kan de ademhaling worden belemmerd. Om te voorkomen dat u het benauwd krijgt maakt de arts in de hals (tijdelijk) een gaatje in de luchtpijp (tracheotomie). Dit gaatje wordt opengehouden met behulp van een hol pijpje. Praten is nadat dit pijpje geplaatst moeilijk of helemaal niet mogelijk. Als de zwelling is verminderd, verwijderd de arts het pijpje en groeit het gaatje vanzelf dicht. Als de ademhaling wordt bemoeilijkt door bijvoorbeeld de grootte van de tumor, kan dit pijpje blijvend noodzakelijk zijn.

Laryngectomie
Indien de kwaadaardige tumor zo groot is dat het kraakbeen van het strottenhoofd aangetast wordt dan moet het hele strottenhoofd worden verwijderd. Deze operatie heet strottenhoofdverwijdering (laryngectomie). Het is een ingrijpende operatie met veel gevolgen die een beroep doen op uw aanpassingsvermogen. Ongeveer twee weken na de operatie kunt u naar huis.

Halsklierdissectie
Indien u een kwaadaardige tumor heeft in het hoofd- of halsgebied kan er sprake zijn van uitzaaiingen in de lymfklier in de hals. Indien bij u kankercellen worden gevonden in een van deze klieren dan moeten deze operatief verwijderd worden. In bepaalde gevallen wordt deze operatie ook als een preventieve maatregel, dus zonder zichtbaar aangetaste lymfeklieren, toegepast. Soms neemt de chirurg samen met de klieren ook de halsspier en de halsader weg. Voor deze ingreep wordt u vijf tot zeven dagen opgenomen. Soms wordt deze ingreep uitgevoerd in combinatie met andere operaties zoals de laryngectomie en de commando-operatie.

Overige chirurgische ingrepen
Afhankelijk van de plek en de grootte van de tumor kan een kleine chirurgische ingreep voldoende zijn om de tumor te verwijderen. Bij een kleine tumor omsnijdt de arts het gebied waarna de wond wordt gehecht en vanzelf geneest.

Radiotherapie (bestraling)
Afhankelijk van de tumor en uw persoonlijke situatie kan het behandelteam kiezen voor radiotherapie. De duur en de uitgebreidheid van de bestraling hangt af van diverse factoren zoals de grootte van de tumor en de uitzaaiingen in de halsklier.

Chemotherapie
In toenemende mate wordt chemotherapie toegepast bij kanker in het hoofd- halsgebied. Chemotherapie wordt altijd toegepast in combinatie met radiotherapie. Of het behandelteam kiest voor deze combinatie is onder andere afhankelijk van de plek en de grootte van de tumor. Meer informatie over de mogelijke behandelingen vindt u op www.kanker.nl

Sluit de enquête