Hooronderzoek

Speciaal Kinderspreekuur voor neonaten (NeoSKI)

Sinds de start in 2005 van de neonatale gehoorscreening in Limburg, is een accent komen te liggen op het gehoor bij kinderen van enkele weken oud. Kinderen die gediagnosticeerd worden met een absolute verdenking op een gehoorverlies (BERA volgend op de landelijke neonatale gehoorscreening) worden vanuit regio Limburg voor de verdere audiologische diagnostiek doorverwezen naar het MUMC+. Omdat deze kinderen in het algemeen niet bekend zijn bij een kinderarts én omdat slechthorendheid een aanwijzing kan zijn dat er misschien meer aan de hand is, is er voor deze kinderen een aangepast spreekuur opgezet dat samen met Neonatologie en KNO-heelkunde in samenwerking met het Kinderteam Bijzondere Zorg van Adelante Gehoor en Communicatie te Hoensbroek wordt uitgevoerd.

Dit spreekuur wordt het NEO-SKI spreekuur genoemd. Dit onderzoek duurt 1 ½ tot 2 uur, waarbij de audioloog, de KNO-arts en de neonatoloog (kinderarts voor zeer jonge kinderen) samen met de ouders alles wat bekend is van het gehoor van het kind op een rijtje zetten. Het merendeel van de kinderen dat hier gezien wordt, is nog geen 4 weken oud.

Door de integrale benadering van diagnostiek in het MUMC en begeleiding en behandeling vanuit Adelante, is niet alleen een snellere maar vooral ook een preciezere diagnose te realiseren die zonder onnodig tijdverlies omgezet kan worden in een adequate begeleiding en verdere behandeling.

Informatiefolder voor de ouders klik hier.